Warning: getimagesize(/home/voila037/public_html/wp-content/uploads/2015/08/logovoila2.png): failed to open stream: No such file or directory in /home/voila037/public_html/voila/wp-content/themes/bridge/title.php on line 85
 

Francuskie menu na Święta

15 Gru Francuskie menu na Święta

Jak wiadomo najważniejszymi momentami w Święta Bożego Narodzenia dla Francuzów jest obiad 25 grudnia a także 26 grudnia. Wieczerza wigilijna bywa celebrowana tylko w niektórych, religijnych domach.
Świateczny obiad nie jest więc konieczne jarski, i składa się jak to dobry posiłek we Francji z ważnych etapów: apéritif, entrée, plat principal, dessert. Do posiłku serwuje się obowiązkowo wino.
Wszystkie serowowane potrawy są eleganckie i wykwintne a ich przygotowanie jest czasochłonne.
Poniżej serwujemy najbardziej popularne potrawy choć menu różni się w zależności od regionu czy od domu.

APERITIF

Aperitif to taka mniejsza przystawka serwowana z alkoholem. Najczęściej jest to coś, co można wziąć w rękę i od razu zjeść, bez konieczności sięgania po talerzyk. Aperitif jemy na stojąco nim jeszcze usiądziemy do stołu. Poniżej przepis podstawowy na macorons. Na przystawkę trzeba wypenić je słonym farszem np. z wędzonego łososia.

ENTREE

Przystawka do wstęp do dania głównego. Musi pobudzać kubki smakowe a jej zjedzenie może zająć dłuższą chwilkę, żeby danie główne zdążyło się upiec lub ugotować. Na Boże Narodzenie najczęsciej wybiera się foie gras, czyli tłustą wątróbkę z gęsi lub kaczki. Sposoby przygotowania mogą być różne. My wybraliśmy dla Was terrine de foie gras.

Popularne są też ostrygi. Można serwować je na zimno, a także na ciepło. Przepisów jest wiele. Poniżej zamiast przepisu prezentujemy sposób otwierania ostryg. Zadanie to bywa dość trudne.

PLAT PRINCIPAL

Na danie główne można podać duży drób np. indyka, kapłona, lub dziczyznę albo owoce morza np. homary. Wszystko zależy od regionu i dostępności świeżych produktów.

Najsłynniejszym chyba świątecznym daniem jest Dinde axu marrons czyli indyk w kasztanach.

Oto przepis:

DESSERT

Po zjedzeniu dania głównego czas na deser. Najbardziej popularnym francuskim deserem a zarazem symbolem świątecznej francuskiej kuchni jest Bûche de NOEL. Dlaczego bûche? Chodzi o kłodę drewna. Dawniej aby ogrzać dom przez całe Święta trzeba było przynieść dużą kłodę drewna. Dzisiaj jej symbolem jest ciasto w kształcie klody. Stawia się na nim male figurki drwali, grzybki, wszystko co może udekorować „kawałek drewna”.

Poniżej nasz sprawdzony przepis:

Innymi serwowanymi deserami są czekoladowe trufle, sałatka owocowa, lody a nawet pierniki.

Oto prosty przepis na czekoladowe trufle:

JOYEUX NOEL!