Warning: getimagesize(/home/voila037/public_html/wp-content/uploads/2015/08/logovoila2.png): failed to open stream: No such file or directory in /home/voila037/public_html/voila/wp-content/themes/bridge/title.php on line 85
 

Mardi Gras

17 Lut Mardi Gras

Dzisiaj Mardi Gras, czyli po polsku Ostatki. Inaczej mówiąc tłusty wtorek, bo Francuzi nie obchodzą tłustego czwartku, ale zadowalają się Chandeleur i Mardi Gras właśnie. Tradycyjnie we Francji jada się wówczas różnego rodzaju pączki czyli beignets i oczywiście słodkie naleśniki. W niektórych regionach tradycjom tym towarzyszą karnawałowe parady czy imprezy ostatkowe.

A jeśli macie ochotę coś przygotować na ten szczególny dzień i to coś miałoby być spójnego z tradycją francuską to polecamy Crêpes Suzette. Nie są to jedyne naleśniki przygotowywane na tę okazję, ale zdecydowanie jedne z bardziej spektakularnych.

Składniki:

ciasto:

150 g mąki
2 jajka
250 ml mleka
szczypta soli
woda mineralna lub zwykła woda

sos:

3 łyżki cukru
sok z 1/4 cytryny
skórka z 1 pomarańczy
1/2 szklanki soku z pomarańczy
3 łyżki masła
1 łyżka likieru pomarańczowego
3 łyżki brandy do podpalenia (może być inny mocny alkohol)

Naleśniki- przygotowanie: Mąkę przesiać, dodać jajka, mleko i sól i zmiksować. Dodać do ciasta wodę w takiej ilości aby uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta- lejące ale nie wodniste. Naleśniki smażyć z dwóch stron na małej ilości masła.

Sos- przygotowanie:

Rozgrzać patelnię na średnim ogniu, na środek wsypać cukier i skropić go sokiem z cytryny. Cukier zacznie bulgotać i powstanie gęsty syrop. Gdy będzie już brązowy dodać skórkę i sok z pomarańczy. Wymieszać. Nie przestając mieszać dodać masło. Poczekać aż sos będzie gładki. Wlać likier pomarańczowy i wymieszać.

Na patelnię dodać przygotowany uprzednio naleśnik, obtoczyć w sosie i złożyć w trójkąt. Dodać kolejny naleśnik i powtórzyć. Wlać alkohol i od razu podpalić.

Trzeba uważać na włosy, twarz i nie robić tego na kuchence gazowej:-)