17 lut Mardi Gras
Dzisiaj Mardi Gras, czyli po polsku Ostatki. Inaczej mówiąc tłusty wtorek, bo Francuzi nie obchodzą tłustego czwartku, ale zadowalają się Chandeleur i Mardi Gras właśnie. Tradycyjnie we Francji jada się wówczas różnego rodzaju pączki czyli beignets i oczywiście słodkie naleśniki. W niektórych regionach tradycjom tym towarzyszą karnawałowe parady czy imprezy ostatkowe.
A jeśli macie ochotę coś przygotować na ten szczególny dzień i to coś miałoby być spójnego z tradycją francuską to polecamy Crêpes Suzette. Nie są to jedyne naleśniki przygotowywane na tę okazję, ale zdecydowanie jedne z bardziej spektakularnych.
Składniki:
ciasto:
150 g mąki
2 jajka
250 ml mleka
szczypta soli
woda mineralna lub zwykła woda
sos:
3 łyżki cukru
sok z 1/4 cytryny
skórka z 1 pomarańczy
1/2 szklanki soku z pomarańczy
3 łyżki masła
1 łyżka likieru pomarańczowego
3 łyżki brandy do podpalenia (może być inny mocny alkohol)
Naleśniki- przygotowanie: Mąkę przesiać, dodać jajka, mleko i sól i zmiksować. Dodać do ciasta wodę w takiej ilości aby uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta- lejące ale nie wodniste. Naleśniki smażyć z dwóch stron na małej ilości masła.
Sos- przygotowanie:
Rozgrzać patelnię na średnim ogniu, na środek wsypać cukier i skropić go sokiem z cytryny. Cukier zacznie bulgotać i powstanie gęsty syrop. Gdy będzie już brązowy dodać skórkę i sok z pomarańczy. Wymieszać. Nie przestając mieszać dodać masło. Poczekać aż sos będzie gładki. Wlać likier pomarańczowy i wymieszać.
Na patelnię dodać przygotowany uprzednio naleśnik, obtoczyć w sosie i złożyć w trójkąt. Dodać kolejny naleśnik i powtórzyć. Wlać alkohol i od razu podpalić.
Trzeba uważać na włosy, twarz i nie robić tego na kuchence gazowej:-)